17 июля 2013

Паркетна хімія (водорозчинні лаки, масло і масло-віск для деревини)

Технолог фірми «Анед Україна», розробила рецептуру, масло-воску і модифікованого масла (з покращеними властивостями і зменшенням часу сушіння). Основним аспектом створення таких матеріалів стали: екологічність, економічність і якість покриття. Зараз працюємо над Технічними Умовами для введення у виробництво. Вже наданий момент ми зробили взірці цієї продукції і випробували на практиці. Масло-віск повністю відповідає властивостям зарубіжних аналогів.

Масло і масло-віск (засоби догляду за дерев’яними поверхнями), що являє суміш лляної олії та інших компонентів згідно з рецептурою та призначені для  догляду за дерев’яними поверхнями (паркетами, ламінатами, дитячими меблями тощо).

Масляне покриття паркету - традиційний і перевірений ефект кінцевої обробки поверхні деревини. Масло у відмінності від лаку всмоктується усередину деревини та не дає бактеріям і грибкам проникати усередину деревини. Масла не створюють на поверхні деревини верхнього шару, завдяки чому підлога набуває натуральний вигляд. Масла крім захисної функції прекрасно підкреслюють візерунок деревини. Натуральні масла пристосовані до вимог кожного клієнта для внутрішнього (паркети, дерев'яні підлоги) і зовнішнього застосування (тераса, садові меблі). При підборі відповідного продукту необхідно повідомити виконавця про цільове призначення приміщення, у якому підлога буде оброблена маслом.

Засоби захищають дерево від дії несприятливого середовища, застерігають розтріскування дерев’яної поверхні, зберігає деревину від всихання.

Масло призначене для покриття будь-яких дерев'яних поверхонь всередині приміщень. А саме: підлога, двері, меблі, іграшки. Масло захищає деревину від бруду, вологи, фізичного навантаження. Масло є екологічним (навіть під час нанесення тільки ледь відчутний запах самого масла) і економічним.

З маслом  і масло воском досить легко працювати. Покрити підлогу, чи відреставрувати старі меблі з його допомогою доступно усім. Ще однією з переваг масло-воскового покриття є те, що з часом, коли дерев'яна поверхня буде потребувати оновлення, її потрібно тільки очистити, і нанести шар масла. При чому тільки на ту ділянку, яка цього потребує, а не на весь виріб, чи на всю площу. Розхід: 1л. банка - на 50-80 м.кв. на 1 шар.

Масло-віск підходить для використання в приміщеннях з підвищеною вологістю (кухня, ванна кімната). Оброблена поверхня легка у догляді, характеризується особливою міцністю і зносостійкістю. Володіє водо- і брудо відштовхуючою властивістю. Професійне покриття для дерев'яних підлог (паркету, масивної дошки, паркетної дошки), підлог із пробки, OSB-плит, а також меблів.

Натуральні масла і віск глибоко проникають в деревину, залишаючи її пори відкритими. Вони зберігають деревину здоровою і еластичною і не допускають її висихання. Деревина зберігає свою здатність дихати. Знижується ризик набухання і всихання деревини. Поверхня, оброблена даними засобом  стійка до дії вина, пива, коли, кави, чаю, соку, молока, води.

Покриття не відшаровується, не тріскається, і не лущиться. Не містить  біоцидів та консервантів.

    Висохле масло безпечно для людини, тварини, рослини. Тому що виготовлене на основі натуральних продуктів зокрема, лляна натуральна олія, соснова каніфоль, віск та інші.

Оброблення деревини масло-воском забезпечує захист дерева і зберігає природне тепло, чого не добитися при лакуванні і поліруванні. Меблі також покривають масло-воском для довговічності і краси. Секрет у тому, що віск вбирається в деревину, а не залишається зверху. Оброблені меблі стають міцнішим і відмінно витримують навантаження. Усі інші варіанти захисту деревини засновані на покритті плівкою поверхні деревини, позбавляючи тим самим природної краси і тепла дерева. Поверхня оброблена лаком дерева на дотик нагадує скло. Масло-віск же додає натуральності.

Також характерною перевагою є тонування масло-воску під імітацію будь-якої породи і кольору.

 

Водорозчинні лаки і грунтівка.

 

Зарубіжна практика відмови від використання в деревообробній і меблевій промисловості, насамперед, нітроцелюлозних захисно-оздоблювальних матеріалів дедалі активніше розповсюджується і в Україні. Провідні позиції на ринку посіли поліуретанові й так звані водні лакофарбові матеріали, або спрощено лаки, котрі вважаються екологічнішими, тобто менш шкідливими при нанесенні й висиханні, також у процесі експлуатації виробів із дерева, покритих ними.

 Тому на даний момент ми працюємо також над розробкою і технічними умовами для введення у виробництво водорозчинних матеріалів (однокомпонентний, двохкомпонентний лаки і грунтівка) на давальницькій імпортній сировині. Взірці також вже використані на практиці. Властивості розроблених матеріалів є дещо кращими ніж імпортованої продукції.

Водорозчинні лаки і грунтівка, являють собою водорозчинну акрилово-поліуретанову дисперсію (двох компонентні лаки на поліуретановій дисперсії) з додаванням цільових  добавок.

Водорозчинні лаки мають деякі переваги: не виділяють шкідливих і різких запахів, а отже, не забруднюють довкілля; однокомпонентні і двох компоненті; інвентар легко очищується водою; покриття не жовтіє під дією світла. Проте всіх інших проблем можна уникнути правильно підібравши тип лаку, обладнання й умови застосування.

Поліуретанові і водяні лакофарбові матеріали відзначаються універсальністю щодо технології їх нанесення та сушіння і обладнання, яке для цього використовують. Тобто, їх однаково успішно можна наносити розпилюванням – і ручним, і верстатним, методом лаконаливу й занурення. Щоправда, для кожного методу нанесення треба змінювати ступінь в’язкості.

Вони екологічно чисті і не підпалюють деревину. Акрилово-поліуртанові лаки швидко сохнуть.

Часто перед нанесенням лаку, потрібно використовувати грунтовий лак. Він не допускає склеювання планок. запобігає проникненню лаку в деревину і підняттю ворсинок дерева. Важливо, щоб грунт і лак були однієї фірми.

Грунтівку потрібно наносити на добре очищену поверхню, рівномірно розподіляючи уздовж волокон. Не рекомендується наносити грунтувальні лаки на поверхню, покриту паркетним лаком.

Источник: Анед Україна
Пожаловаться модератору